MEER OVER WEERSTATION MAASMECHELEN (BJORN VENKEN)

Ga naar de homepage.

  Google Maps JavaScript API Example


Mijn naam is Bjorn Venken, ik ben geboren op 4 mei 1988 in Genk en al van kleinsaf ben ik geïnteresseerd in het weer. In het begin was dat vooral met volgen van de weerberichten van Eddy de Mey op VTM, het overnemen van de waarnemingen van Kleine Brogel op BRT Teletext op mijn typmachine en iedere dag het uitknippen van het weerbericht uit Het Belang van Limburg. Toen daar eind jaren '90 toegang tot internet bijkwam en ik ook de Vlaamse Vereniging voor Weerkunde leerde kennen, ben ik ook met eigen waarnemingen gestart. In het begin met een eenvoudige thermometer en pluviometer, later met digitale weerstations, die ondertussen al meermaals vervangen werden.

Op 31 augustus 2001 ging deze site online. In die 14,5 jaar heeft de site, samen met een tijdelijke nevensite gaande over webcams, ruim 9,7 miljoen bezoekers over de vloer gekregen. De laatste jaren liggen de bezoekersaantallen tussen 1,1 en 1,4 miljoen per jaar. Hoe slechter of uitzonderlijker het weer of hoe meer sneeuw, hoe beter de site bezocht wordt.

Toch kwam er eind januari 2014 een einde aan de waarnemingen, vanwege een verhuis. De site zelf blijft online (inclusief het archief van waarnemingen), maar nieuwe waarnemingen en overzichten zullen niet meer verschijnen. De voorspellingen blijven wel doorlopen en ook via Twitter en Facebook blijf ik iedereen op de hoogte houden van het weer in Limburg en daarbuiten.

Mijn favoriet weer in de winter zijn lange, koude periodes met sneeuw. In de zomer vind ik 23°C ideaal, zon hoeft daar zelfs niet bij te zijn. Van stormweer en regen kan ik ook genieten, temperaturen van 30°C en meer vind ik dan weer erg onaangenaam. Juli 2006 was zo dan ook een vreselijke maand, de winters van 2009 t/m 2013 waren op weergebied dan weer fantastisch.

Lange tijd heb ik er ook over gedacht om de interesse van het weer en wetenschappen op te nemen in mijn studies. Op de middelbare school eerst Wetenschappen en later Moderne Talen-Wetenschappen gevolgd en hoewel Aardrijkskunde mijn favoriete vak was, uiteindelijk toch maar voor Toegepaste Informatica op de Provinciale Hogeschool Hasselt gegaan. Daar in 2009 afgestudeerd, heb ik enige tijd als advisor gewerkt op de Softwarehelpdesk van Telenet, later kwam daar ook Telenet Hotspot en Thalysnet bij. Toen ik in 2012 naar de Klantendienst moest verhuizen had ik nood aan een nieuwe uitdaging en ben ik terechtgekomen bij een IT-testing bedrijf. Hierdoor heb ik de kans gehad om in de zomer van 2012 gedurende 4 maanden in München te gaan werken, een stad die hier enkel bekend is van lange files tijdens de doortocht op vakantie naar de Alpen, maar in feite een prachtige en aangename stad is. Na het project in München ben ik terechtgekomen in Amsterdam waar ik bijna een jaar gewerkt heb. Momenteel werk ik terug in België.

Een andere grote hobby van mij zijn het bezoeken van pretparken en kermissen. In totaal heb ik nu een 150-tal verschillende pretparken bezocht en daarbij meer dan 600 verschillende achtbanen bereden, dit verspreid over heel Europa en ook deels de Verenigde Staten. Hierbij heb ik onder andere ook de hoogste en op 1 na snelste achtbaan ter wereld bereden: Kingda Ka in Six Flags Great Adventure. Mijn favoriete parken in Europa zijn Blackpool Pleasure Beach in het noordwesten van Engeland, Europa Park in het Zwarte Woud, Liseberg in het Zweedse Göteborg en PortAventura in Salou, Spanje. Dit zijn fantastische pretparken met een hele collectie aan achtbanen. In de States zijn het Disney en Universal in Florida die absoluut de moeite zijn, al blijft Cedar Point (tegen de Canadese grens), mijn absolute favoriet. Verder ga ik ook bijzonder graag naar Duitsland om daar de kermissen te bezoeken. Mede door deze hobby is reizen een andere hobby van mij.

Coaster-Count

Van de meeste landen kan ik wel iets waarderen: van de rust en vriendelijke mensen in Scandinavië, cultuur en goedkoop eten in Oost-Europa, de Duitse gezelligheid en ook daar het eten en ook het zuiden van Spanje, maar dat laatste enkel tijdens het voor- of najaar. Naar Zuid-Europa trekken in hartje zomer is niet aan mij besteed. Florida, dat ik voor zijn pretparken bezocht heb in 2012, is dan ook eind november aangedaan om zo in een aangename 23°C te kunnen rondlopen in plaats van een tropische en zwoele 35°C. Bij een reis in 2011 naar Ohio ben ik zo wel eens in een gigantische onweersbui terechtgekomen. Als dan zelfs op TV een lokaal waarschuwingssignaal klinkt en opgeroepen wordt tot het wegblijven bij ramen en het opzoeken van veiligere oorden, is het ook voor een liefhebber van bijzonder weer toch even slikken. Toch zijn de Verenigde Staten op zich een prachtig land om op vakantie te gaan, van de wereldsteden zoals New York tot ook de kleinere dorpen waar je soms in terechtkomt bij het bezoeken van de pretparken.

Verder hoop ik in de toekomst nog in Japan te geraken, maar ook de westkust van Amerika te bezoeken en wie weet ooit eens op Australische bodem te staan. Al moet je het daar voor de pretparken alvast niet zozeer doen.

Wie vragen heeft of mij wil contacteren kan dat doen op dit e-mailadres.


MEETAPPARATUUR

Weerhut
Grasthermometer
Windmeter

September 1999 Begin waarnemingen temperatuur en neerslag.
November 1999 Begin waarnemingen gras temperatuur.
December 1999 Begin waarnemingen windrichting.
April 2000 Begin waarnemingen luchtdruk.
Augustus 2001 Weerstation Maasmechelen gaat online.
November 2001 Aankoop Weather Wizard III met (gevoels)temperatuur en windgegevens.
November 2001 Begin digitale weerfoto's.
Maart 2002 Aankoop weerhut en begin waarnemingen vochtigheidsgraad.
Augustus 2002 Hygrometer vervangen door digitaal toestel.
Januari 2003 Barometer vervangen door digitaal toestel.
April 2007 Herschildering weerhut.
Juni 2007 Vervanging tuinregenmeter.
December 2007 Weerstation Maasmechelen is bereikbaar via www.weerstationmaasmechelen.be.
December 2008 Aankoop weerstation Alecto WS3000.
December 2010 Vervanging grasthermometer.
Mei 2012 Aankoop weerstation Alecto WS3950.